Mooie ontwikkelingen bij virtual classroom Adobe Connect!

Addobe Connect

Adobe Connect is wereldwijd een van de meest gebruikte virtual classrooms. Een virtual classroom is een online trainingsruimte met whiteboard en bijvoorbeeld de mogelijkheid om powerpoint, pdf, plaatjes, foto’s en video’s te delen met deelnemers. In oktober 2018 heeft Adobe Connect een grote wijziging ondergaan.

Adobe Connect 10

In 2018 sloot ik mijn MBA opleiding af met een onderzoek in de opleidingsbranche naar de inzet van Virtual Classrooms als Adobe Connect en vitero. Uit de resultaten van dat onderzoek blijkt dat voor veel organisaties het installeren van software een belemmering is. Met de Adobe Connect 10 update van oktober 2018 is het eind van dit probleem voor deze online classroom in zicht.

Adobe Connect veranderingen

Met de nieuwe html cliënt die je wel of niet al kunt inzetten is het voor deelnemers niet meer nodig om software te installeren. Deze cliënt wordt ondersteund door Chrome, Firefox, Edge en Safari en ik heb gemerkt dat het inloggen in Adobe Connect supersnel gaat.

Bijna alle onderdelen van Adobe Connect zijn aangepast aan html, alleen het gebruik van van powerpoints, pdf’s ,mp4  en het whiteboard worden nog niet ondersteund. Hier wordt aan gewerkt. Een datum durft Adobe nog niet te noemen, maar verwachting is dat dit in de eerste helft van 2019 zal plaatsvinden.

Je hebt als host dus een keuze, per ruimte kun je aangeven of je wel of niet gebruik wilt maken van de client.

Bij de keuze van de host om geen gebruik te maken van de cliënt verandert er niks. Deelnemers moeten nog steeds software installeren en in de ruimtes zijn geen veranderingen te zien.

Als de host er voor kiest om wel gebruik te maken van cliënt verandert er wel iets.

Als je dan als deelnemer binnenkomt in de ruimte (zonder installatie van software) zul je geen powerpoint, pdf of mp4 kunnen zien. Dat wordt goed aangegeven in de ruimte, en op dat moment kan je als deelnemer er nog voor kiezen om over te schakelen naar de oude ruimte.

Functionaliteiten in de nieuwe versie

  • Je scherm delen
  • Chats
  • De polls
  • De notitiepod
  • De Q and A
  • Bestanden delen

Als je als host veel gebruik maakt van powerpoints, pdf, mp4 en niet je scherm wilt delen kun je er beter voor kiezen om nog even te wachten tot in 2019 alle wijzigingen zijn gedaan, en je volledig van alle voordelen gebruik kunt maken.

Uiterlijk van Adobe Connect

Verder is het design van het startscherm aangepast. Je kunt nu op twee plaatsen een logo/ visual plaatsen.

De meeste pods zijn qua design in een nieuw jasje gestoken.

De video, webcam is in de nieuwe versie in HD kwaliteit, en, niet onbelangrijk, past zich als dat nodig is automatisch aan om bandbreedte te besparen.

Deze update is een enorme stap vooruit als het gaat om gebruikersgemak en het is voor opleidingsorganisaties en trainers die in het verleden afhaakten echt de moeite waard om de kennismaking te vernieuwen.

Overweeg je om een start te maken met live online trainingen in Virtual Classrooms? Download dan hier gratis onze whitepaper ‘STARTEN MET VIRTUAL CLASSROOMS.