Adobe Connect zonder software installatie

Het moeten installeren van software is voor veel organisaties, opleiders en trainers een belemmering om met virtual classrooms als Adobe Connect te gaan werken. En dat is jammer, de mogelijkheden om te werken met virtual classrooms zjin groot, de opbrengsten hoog en de kosten relatief laag.

Er is goed nieuws!

In de loop van 2019 zal Adobe Connect een nieuwe versie uitbrengen, waarbij software installatie niet meer nodig is. Daarnaast wordt het systeem eenvoudiger in gebruik. In deze video is alvast een voorproefje te zien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan hou ik je op de hoogte van de wijzigingen.

 

Wat is Adobe Connect? 

Adobe Connect is wereldwijd een van de meest gebruikte virtual classrooms. Het is een online tool waarvoor je een licentie moet aanvragen bij een leverancier. Om gebruik te kunnen maken van Adobe Connect moet je een stukje software downloaden. Het is voor de meeste mensen niet een tool waarmee ze direct aan de slag kunnen gaan. Dat is de reden dat wij hiervoor een praktische-learning/video cursus hebben ontwikkeld.

Adobe Connect training of webinar? 

Je kunt Adobe Connect gebruiken als trainings-tool, maar kunt er ook heel goed webinars, een videoconference, een mastermind of een digitaal spreekuur in geven.-

Werking van Adobe Connect

Je bouwt een training in Adobe Connect op uit schermen die je kunt vullen met zogenaamde pods. Die pods hebben allemaal een functie, zoals bijvoorbeeld de delen-pod die je kunt gebruiken als white-board, om powerpoints en pdf’s te laten zien en om je scherm te delen.

Voorafgaand aan je training zet je alle schermen met (interactie) pods en materialen klaar.

Je kunt een training hergebruiken. Na afloop van de training blijft alles staan, en als je de chats leegt en het whiteboard wist kun je een week, maand of jaar later dezelfde training nog een keer geven.

Adobe Connect heeft een voorziening waarin je je materialen net als in word of excel in mappen kunt plaatsen. Vanuit die mappen kun je ze in je training laden.

Tools in Adobe Connect 

Je gereedschap in Adobe Connect, de tools, worden in AC ‘pods’ genoemd. We lopen ze hier bij langs.

De deelnemers-pod, de plaats waar je kunt zien wie meedoet, en wat voor rechten iemand heeft.

De video-pod, de webcam, de plaats waar jij en je deelnemers elkaar kunnen zien.

Tijdens je gewone training maak je waarschijnlijk gebruik van een whiteboard en flip-over, in Adobe Connect kun je meerdere whiteboards en ‘flip-over-vellen‘ gebruiken. Je kunt het whiteboard gebruiken zoals je dat dat tijdens een gewone training doet, maar kunt ook werkvormen ontwikkelen waarbij je een powerpoint als achtergrond gebruikt. Een invuloefening, een associatie oefening, vul maar in…

De notitie-pod is de pod die je kunt vergelijken met je flipover, je kunt hier meerdere van gebruiken en van te voren beschrijven. Net zoals je dat voorafgaand aan je gewone training doet.

Je kunt gebruik maken van meerdere chats, die je op verschillende manieren kunt inzetten. Een chat zoals je die gewend bent waarin deelnemers vragen kunnen stellen, maar je kunt een chat of privé-chat ook inzetten als werkvorm.

De poll is een van de meestgebruikte en meest simpele manieren om heel snel informatie naar boven te halen. Adobe Connect heeft drie mogelijkheden voor het inzetten van de poll, meerdere keuzes, één keuze, en een kort antwoord. Je kunt meerdere polls gebruiken, en deze van te voren klaarzetten.

Er is een pod waarmee je bestanden klaar kunt zetten die deelnemers kunnen downloaden, bijvoorbeeld een hand-out of de presentatie na afloop van de training.

Het is mogelijk om met de pod webkoppelingen alle deelnemers tegelijk naar dezelfde externe website te laten gaan.

Verder is er nog  een Q and A pod die de mogelijkheid heeft om vragen aan verschillende presentatoren toe te kennen.

Van bijna alle pods is de output met één druk op de knop te verzenden naar je mailbox.

Apps voor Adobe Connect

Er zijn softwareontwikkelaars die tegen betaling aanvullende apps aanbieden. Het gaat hier om apps die je gebruiken kunt voor meer interactie tijdens je training, maar ook bijvoorbeeld het ontwikkelen van een afsluitende test behoort tot de mogelijkheden. Deels zijn deze apps gratis, deels zijn het betaal apps.

Breakout-rooms in Adobe Connect

Adobe Connect heeft de mogelijkheid om deelnemers in groepjes in aparte ruimtes te zetten om daar te oefenen of een brainstormsessie te hebben. In deze ruimtes kun je materialen klaarzetten als een powerpoint, pdf, video of geluidsfragmenten. Deelnemers kunnen elkaar zien en horen. Als trainer/host kun je, net als  bij een ‘gewone’ training langs de verschillende ruimtes lopen en kijken hoe je deelnemers het doen.

Opname 

Je kunt je bijeenkomst in Adobe Connect opnemen en via een link of mp4 verspreiden. Voor wie dat wil is het ook mogelijk om de opname te editten, dat wil zeggen, stukjes opname verwijderen.

Teleconference

Heb je te maken met deelnemers met een slechte internetverbinding dan kun je overwegen om gebruik te maken van een inbel-mogelijkheid. Deelnemers loggen in in Adobe Connect en bellen naar een speciaal telefoonnummer. Ze kunnen dan via de telefoonverbinding meedoen met de training. Om gebruik te kunnen maken van deze mogelijkheid heb je een (gratis) teleconference licentie nodig, hiervoor neem je contact op met de leverancier van Adobe Connect. De licentie is gratis, in tegenstelling tot het bellen zelf, naast de gewone belkosten betaalt de host van de Adobe Connect ruimte een bedrag per deelnemer per minuut. En dat kan in de papieren lopen.

Heb je dit echt nodig? Ik maak hier maar zelden gebruik van. In Nederland helemaal niet en je ziet dat internationaal de internetverbindingen steeds beter worden. Die licentie kun je gewoon aanschaffen, en bij twijfel kun je dan gebruik maken van die teleconference mogelijkheid.

Adobe Connect kosten

Voor een jaarlicentie van Adobe Connect meeting betaal je, afhankelijk van leverancier en support een bedrag dat rond de 800 euro ligt. Hiervoor heb je dan een licentie voor een ruimte van 100 deelnemers waarmee je zoveel trainingen kunt ontwikkelen en geven als je wilt.

Wil je meer deelnemers dan 100? Dat kan, het beste is om dan contact op te nemen met je leverancier en te vragen naar de beste oplossing.

Adobe Connect free trial

Neem contact met me op voor een free trial van Adobe Connect. (mail: karin@karinhornstra.nl of bel 0648505782)

Adobe Connect requirements

Op deze site kun je zien wat de randvoorwaarden zijn voor het gebruik van Adobe Connect. Werk je bij een organisatie? Neem dan contact op met je ICT afdeling.

Adobe Connect Nederland 

Leverancier van Adobe Connect in Nederland is Blended Communication

Verder bijzonder om te weten

Er zijn aanvullende modules voor registratie (het event-pack) en voor e-learning.

Heb je nog andere vragen? Of overweeg je om te gaan werken met Adobe Connect?
Voor organisaties hebben we twee ondersteuningspakketten, deze zijn te vinden op de website.
Ik denk graag mee, neem daarvoor even contact met me op.