Indrukwekkend vitero!

Indrukwekkend zijn ze, de plannen van virtual classroom ontwerper vitero.

In 2013 ontwikkelde de Stichting Toekomstbeeld der Techniek een aantal toekomst scenario’s.
Virtuele verplaatsingen zijn een grootschalig, volwaardig alternatief voor fysieke verplaatsingen”  is een daarvan. Met de plannen van vitero kan dit scenario voor de opleidingsbranche wel eens sneller werkelijkheid worden dan verwacht. Dat volwaardige alternatief voor trainingen in een zaal is vitero nu al, maar met de plannen voor vitero inspire stevent vitero af op een onbetwiste nummer 1 positie op het gebied van virtual classrooms.

“Een virtuele ruimte zou veel meer moeten zijn dan software voor informatie uitwisseling. Het zou een virtuele plek moeten zijn voor een gemeenschappelijke belevenis.”

Kennismaken met vitero

Virtero inspire is de naam. De nieuwe generatie virtueel samenwerken.

Vitero is een virtual classroom, dus een online  trainingsruimte waar je als trainer tegelijk met je deelnemers aanwezig bent. Ontworpen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, en op geen enkele manier te vergelijken met tools als Adobe Connect, Webex of Gototraining. Op dit moment is er bij vitero, net als bij Adobe Connect, nog sprake van het moeten downloaden van een stukje software. Door de nieuwe html client is daar straks, december 2018, geen sprake meer van.

Uit het onderzoek over het inzetten van virtual classrooms, dat ik in 2018 uitvoerde binnen de opleidingsbranche, kwam naar voren dat, naast het moeten downloaden van software, gebruikersgemak als heel belangrijk wordt ervaren. Met vitero word je als het gaat om gebruikersgemak op je wenken bedient. Voor host en deelnemers is dit een tool waar je snel mee kunt werken.

Bij vitero zitten (25, uitbreiding mogelijk tot meer dan 70) ) deelnemers rondom een virtuele tafel, zoals te zien is op onderstaande foto. Op de tafel worden materialen als powerpoint, pdf, foto’s en video’s gedeeld, er wordt samengewerkt en geoefend. Vitero heeft de mogelijkheid om deelnemers in aparte breakout, oefenruimtes te laten samenwerken. In die oefenruimtes kun je met dezelfde materialen en mogelijkheden werken.

Schermdelen

Er is nog veel meer mogelijk in vitero. Zoals het delen van je scherm, zoals hieronder te zien is van twee deelnemers. Tijdens het delen kan gewerkt worden in de toepassing, in dit geval excel.

Interactie

Betrokkenheid, interactie en samenwerking, de belangrijkste aspecten van een goede live online training. Vitero speelt daar heel goed op in en heeft een heel palet aan tools beschikbaar voor de trainers. Wat denk je van de emoticons waarmee deelnemers aandacht kunnen vragen, maar welke de trainer ook kan gebruiken in oefeningen.

Rollenspel

Vitero gaat verder met professionele mogelijkheden voor een rollenspel. En dat kan in de oefenruimtes ook nog worden opgenomen en teruggekeken.

De virtuele tafel kan in de nieuwe plannen verborgen worden, de avatars kunnen anders worden opgesteld, zoals hier te zien is voor een kringgesprek:

Sfeermakers

Het is niet anders dan in een gewone training, in vitero kan straks het design aangepast worden aan de benodigde sfeer. Een benen omhoog sessie bij het kampvuur? Muziekje er bij? Het kan straks allemaal.

Een korte impressie van de vele mogelijkheden van virtual classroom vitero. Deels nu al in te zetten in de huidige versie, deels op een later moment, waarvoor vitero nog geen tijdpad kan afgeven.

Dit is de toekomst! En ik verheug me er op om hier mee te mogen werken.

Wil jij bij jouw organisatie starten met het inzetten van live online trainingen?

Download dan de Whitepaper ‘Starten met Virtual Classsrooms’

Of plan hier een afspraak in, rechtstreeks in mijn agenda, om de voordelen en aandachtspunten voor jouw organisatie door te spreken.